10.07.20

Energiezuinig koelen met adiabatische koeling

Ben je op zoek naar een alternatief voor energieverslindende airconditioning? Bekijk eens of adiabatische koeling iets voor jouw organisatie is.

Traditionele airconditioning maakt gebruik van een compressiekoelmachine. Daarbij wordt een gas onder druk gezet, waardoor de temperatuur toeneemt. Vervolgens gaat het gas door een condensor, waarbij het vloeibaar wordt en die warmte afgeeft aan de omgeving. Na drukverlaging is het gas zodanig koud dat het warmte onttrekt aan de ventilatielucht en de airco dus koude lucht blaast. Heel dat proces, met name de compressor, gaat gepaard met een hoog energieverbruik.

Werking

Het energiezuinige en milieuvriendelijke alternatief is eigenlijk eenvoudig. Bij adiabatische koeling wordt het natuurlijke proces van waterverdamping ingezet. Hoe gaat dit concreet in zijn werk?

De luchtstroom wordt bevochtigd, waardoor het vochtgehalte stijgt en de temperatuur daalt. Bij adiabatische koeling wordt de nodige warmte aan de omringende lucht onttrokken voor de verdamping van water.

Je hebt directe en indirecte koelsystemen bij adiabatische koeling. Bij directe koeling wordt het vrijgekomen vocht in de te koelen ruimte afgevoerd, wat dus een hoge relatieve vochtigheid als gevolg heeft. Dit kan benauwend aanvoelen, vooral astmapatiënten hebben hier last van. Vandaar dat indirecte systemen meer aangewezen zijn in ruimtes waar voor comfortdoeleinden wordt gekoeld. Bij indirecte adiabatische koeling werkt men met een tweede gescheiden luchtstroom.

Adiabatische koeling stelt weinig eisen aan het water. Gebruik dus bij voorkeur regenwater voor de koeling. Zo trek je nog meer de ecologische kaart.

Voordelen

Met deze techniek kan je 70 tot 80 procent energie besparen. De energetische prestatiewaarde (Coëfficient of Performance, COP) geeft de verhouding tussen de geproduceerde koude en het aandrijfvermogen. Hoe hoger de COP, hoe beter het rendement. Bij de meeste compressiesystemen zit die tussen 2,3 en 3 en voor adiabatische koeling tussen 10 en 20.

Een adiabatische koeling vergt ook minder onderhoud doordat er minder componenten en bewegende onderdelen zijn dan bij klassieke compressiekoelmachines.

Niet alleen het rendement verhoogt, ook is deze techniek ongetwijfeld ecologischer. De gassen bij traditionele airconditioning zijn vaak broeikasgassen.

Ten slotte wordt adiabatische koeling aangenamer ervaren, en heb je bij indirecte systemen door het scheiden van water en lucht geen risico op legionella.

Aandachtspunten

Bij een hoge luchtvochtigheid werkt dit systeem minder goed. Er valt dan immers minder water te verdampen. Dit kan je oplossen door de buitenlucht eerst te drogen.

Bij processen waar een volledig jaar koeling noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld in serverrooms, is adiabatische koeling minder geschikt.
 
Voor adiabatische koeling is zoals hierboven aangehaald veel water nodig. Wil je dus ook op vlak van waterverbruik milieuvriendelijk zijn, dan is het belangrijk dat je een grote buffer van regenwater hebt.

Voorbeeld bij de deur

Voor een voorbeeld van deze toepassing hoef je niet ver te zoeken. Het Herman Teirlinck-gebouw op de site van Tour & Taxis maakt gebruik van deze techniek. Voor de koeling maken ze gebruik van regenwater, waardoor de milieuwinst nog hoger is.

adiabatische koeling schema
Bron: Het Facilitair Bedrijf

Vraag nu je adiabatische koeling aan

Binnen onze dienst ‘Verwarmen en koelen’, kan je zeker ook vragen naar dit systeem. Je hoeft geen tijd te steken in de aanbesteding, wij deden dat al voor jou. Deze dienst is beschikbaar met of zonder studie. Heb je al een kwalitatieve studie in de kast zitten, of wil je gewoon meteen een offerte voor de werken, dan kunnen we jou een aanbieder toewijzen via ons raamcontract. Onze aannemers voldoen aan strenge technische vereisten. Toch nood aan een studie voor je koeling, dat kan ook. 
 
Vraag nu renovatie van je koelingssysteem aan

Door een aanvraag te doen, plaats je nog geen definitieve bestelling. Een van onze medewerkers neemt contact met je op om je aanvraag te bespreken.